
Günümüzde en çok tükettiğimizi içeceklerden olan çay, farklı tekniklerle bakılan fal uygulamalarıyla meşhurdur. Çok eski zamanlardan bu yana yaygın olarak kullanılan çay falı hakkında bilmeniz gereken her şey yazımızın devamında.
Çay falı nedir?
Daha çok sezgilere dayanan ve çay yapraklarına bakılarak bazı yorumların dile getirilmesiyle bakılan çay falı, çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Çay falına bakan kişi boş olan çay fincanını alarak alt kısımda kalan çay yapraklarından bazı anlamlar çıkarır. Fala bakılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir durum; fal çayının poşet çay olmaması ve süzgeçten geçirilmemesidir. Bardağın altında yüzen çay yaprakları aksi halde yorumlanamaz.
Demli çay içildikten sonra çay fincanının kenar kısımlarında kalan çay yaprakları da yorumlanır. Bununla birlikte çay falında karşınıza çıkabilecek olan sembollerin anlamları da önemlidir. Bunlar;
- Yuvarlak şekil; Hediye ve maddiyat anlamındadır.
- Hilâl şekli; Yenilenme ve anneyi sembolize eder.
- Dalgalar; Belirsizlik durumunu ifade eder.
- Yüzük; Sadakatin temsilcisidir.
- Balık; İyi bir hayat ve uzak diyarların işaretidir.
- Kum saati; Uyarı ve plân anlamı taşır.
- Elma; İstek ve taleplerinizin olumlu yönde gelişeceğine işarettir.
- Bıçak; Çekişmelerin habercisidir.
- Kafes; Hastalık ve şanssızlığı simgeler.
Çay falında yorumlanacak olan yaprakların bardak altında yoğun bir şekilde toplanması, isteklerinizin ya da kehanetin uzun zaman sonra gerçekleşeceği anlamına gelmektedir. Günümüzde sıkça tercih edilen ve kahve falı kadar ilgi görmese de dikkat çeken fal uygulamalarından biri olduğunu söyleyebiliriz.
{leftreklam1}Çay falına başlamadan önce yapılması gereken bazı hazırlıklar bulunuyor. İlk olarak gevşek yapraklı çay, sıcak su ve geniş ağızlı olan açık renkli ya da beyaz renk bir çay fincanı olması gerekiyor. Bununla birlikte bir fincan tabağı ve bir de peçeteye ihtiyacınız olacak.
Çayın tam olarak demlenmesi için birkaç dakika beklenmelidir. Çay falı baktıran kişi çayı içerken çay fincanını da avucu ile tutmalıdır. Bir yandan da aklında odaklanmak istediği soruyu hissetmelidir.
Falı bakılacak kişi, çayı ılık bir şekilde içmelidir ve en dip kısmında da az bir miktar suyu ile çay yapraklarını çay fincanında bırakmalıdır. Çayı içtiği süre içince aklından sürekli olarak falda merak ettiği soruyu geçirmesi de çok önemlidir.
Çay falı baktıracak olan kişi çayı ne kadar yavaş içerse ve avucunda o kadar fazla tutarsa falın doğruluğu da aynı oranda iyi çıkacaktır.
Çay tam olarak bittikten sonra peçeteyi çay fincanının üzerine bırakabilirsiniz. Çayı tüketen kişi, fincanda kalan çay kalıntılarını 3 defa saat yönünde döndürdükten sonra fincan altlığını eline alır ve bir dilet tutar. Daha sonra fincanı bu altlık ile kapatır.
Falına bakılan kişinin geçmişinde acılı olaylar yaşanmış ise çayın damlaları dışarı doğru akar. Yâda fincanın üzerinde bir yıldız şekli meydana gelmez ise, falı bakılan kişini dileği de gerçekleşmez.
Benzer konu olan Çin Falı konusuna bakabilirsiniz.