İnsanın iç huzura kavuşmasını sağlayan, insanı dinginleştiren bir odaklanma tekniğidir. En temel amacı, insanın zihnini sakinleştirmesidir.


Yapılan araştırmalara göre meditasyonun birçok faydası gözlemlenmiştir. Meditasyon yapan bireylerde meditasyonun, solunum sayısının azalttığı, vücudun oksijen tüketim miktarını azalttığı ve sinir krizlerini önlediği görülmüştür. Bir kere insanı olumlu düşünmeye sevk eder ki bu en önemli özelliğidir. Bunun yanında düzenli aralıkla ile meditasyon yapan kişi strese, gerginliğe daha dayanıklıdır. Zihindeki karmaşık düşüncelerden arınır.
Meditasyon Nasıl Yapılır?
Öncelikle yapılması gereken ilk şey, sakin bir ortamda meditasyon yapmaktır. Ortamın dağınık ve karışık olmaması gerekmektedir. Gürültülü ortamlarda meditasyona konsantre olunamayacağı için, sessiz bir ortam gerekmektedir. Sessiz, sakin ve düzenli bir ortam ayarlandıktan sonra meditasyona başlayabiliriz. Sakinleştirici etkisi olan bir müzik de odaklanmamızı kolaylaştırabilir.
Gerekli ortam sağlandıktan sonra, rahat bir pozisyon belirleyip zihnimizi karmaşık düşüncelerden arındırmalıyız. “An” dayım diyerek odaklanmamız gerekmektedir. Zihnimizi gürültülerden arındırdıktan sonra gözlerimizi kapatıyoruz. Burnumuzdan derin nefes alıyoruz ve ağzımızdan veriyoruz. Bu işlemleri yavaş bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Tüm bedeninizi serbest bırakın. Doğru medyum üzerinden gerçek meditasyon bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kendinizi kasmayın, rahat olun. “ Bedenimde birikmiş tüm negatif enerjileri ve yükleri serbest bırakıyorum” cümlesini meditasyon süresince sürekli tekrarlayın. Son olarak ellerinizi havaya kaldırın, sevgi ve yaşam dolu gülümsemenizi evrene yollayın. Normal bir meditasyon süresi kişiden kişiye değişmektedir. Fakat genel olarak 15-30 dakika arası yeterli bir süre olarak değerlendirilmektedir.
Meditasyon Çeşitleri
Meditasyonunda birçok çeşidi vardır. çünkü meditasyon kişiden kişiye ve amaçtan amaca farklılık gösterir. Bazı çeşitleri şunlardır; yoğunlaştırıcı, açılma, Budist, yogi, görsel, sürekli bakış (Tratakam), transandantal, mudra, ses meditasyonu, kasina bazı meditasyon çeşitleridir.
Yoğunlaştırıcı Meditasyon: Bunun bir nevi algının sınırının çizilmesi olayına dayanmaktadır. Belli bir zaman dilimi içerisinde meydana getirilen bu olay, “aklın tek bir noktaya odaklanması” esasına dayanır. Algı ne ise ona odaklanılmak zorunludur. Eğer işitsel bir algı söz konusu ise gözler kapalı bir şekilde sese konsantre olunur. Görsel bir algı söz konusu ise gözler, görsele odaklanmalı ve tüm dikkat görsel üzerinde yoğunlaşmalıdır.
Yogi Meditasyonu: Mantra kullanımı ile gerçekleşmektedir. Peki mantra nedir? Genellikle tanrı isimleri gibi önemli ve kutsal kelimelere mantra denmektedir. Bu kelimeye yoğunlaşılarak sürekli tekrar edilmesi suretiyle, yogi meditasyonu gerçekleşmiş olur. Örnek olarak; OM (AUM) kelimesi içten ve dıştan sürekli tekrar edilmesi suretiyle yogi meditasyonu yapılır. Yogi meditasyonun da önemli olan nokta, sürekli tekrar edilecek kelimelerin söylenmesinin kolay olması, kelimelerin akıcı olmasıdır.
Görsel Meditasyon: Kişi “Lotus” pozisyonunda oturur ve bir görsele odaklanır. Eğer kişinin aklına o an boş düşünceler gelirse, gözler ve zihin görsele odaklanır. Böylece meditasyon yapılır. Görsele odaklanma daha çok merkezde olur. Örneğin; gözler Mandala’nın merkezine odaklanır.
Transandantal Meditasyon: Transandantal kişiye bir mantra verilir ve belli zamanlarda sürekli tekrar edilmesi istenir. Kişi meditasyon anında dik bir pozisyonda oturmalıdır.
Ses Meditasyonu: Kullanılan sesler, nadam olabilir. Nadam; içsel ses anlamına gelmektedir. Veya bu sesler doğal sesler de olabilir. Bazen bir rüzgarın sesine bazen de bir ırmağın sesi üzerine odaklanma gerçekleşir.
Kasina Meditasyonu: Kasina kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. Örneğin; renkli kasina, kişi renkli çiçeklere ve flamalara odaklanır.
Su Kasinasında ise; kişi bir bölgede bulunan suya tepeden bakarak odaklanmaktadır. Böylece ruhunu huzura ve dinginliğe kavuşturabilir.