Meditasyonunda Kullanılar Teknikleri ve Yöntemler
Meditasyon tekniklerinin ne olduğu ve görseller ile açıklama da bulunulmuş bir makaledir.

Meditasyon Teknikleri
Meditasyon insanın ruhunu gürültüden uzaklaştırmasına, dinginliğe ve huzura kavuşmasına vesile olur. İnsanları sakinleştirir. Ve bu sayede kişiler daha sakin, daha stresten uzak bir hayata kavuşurlar. Böylece daha sağlıklı bir hayata merhaba demiş olurlar.
Meditasyonun temeli insan zihninin gürültülerden ve kalabalıklardan arındırılmasıdır aslında. Çünkü arınmış boş bir zihin ancak huzura kavuşabilir. Huzuru elde etme ile streslerden kurtulacak ve hayat içerisinde farklılıklara kapı aralamış olacağız. İnsanların kişilikleri ve amaçları farklı olduğu için meditasyonda da değişik yöntemler ve teknikler geliştirilmiştir.
Fakat bu yöntemler farklı olmasına rağmen ortak bir amaç gütmektedir. Bu amaç ise zihni boşaltmaktır. Zihni arındırmaya yönelik çok farklı teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklerden bazıları şunlardır; mandala kullanma, mantra kullanma, nefes konsantre olma, zihni serbest bırakma yöntemi ve bir nesneye odaklanma ve doğa meditasyonu. Bu meditasyon teknikleri arasında en çok tercih edilen iki tanesi, zihni serbest bırakma yöntemi ile nefes konsantre olma tekniğidir. Peki bu teknikler nasıl gerçekleştirilmektedir.
Zihni Serbest Bırakma Yöntemi: Bu tekniği uygulamaya başlamadan önce rahat bir pozisyonda oturun. Şimdi ilk olarak tüm vücudunuzu zihinsel olarak tarayın. Saçlarınızdan ayak uçlarınıza kadar tüm kaslarınıza, tüm

organlarınıza odaklanın. Zihinsel tarama işlemi bittikten sonra derin derin nefes alıp vermeye başlayın. Ve bunu ritmik bir hale getirin. Yani sürekli ve ritmik bir şekilde doğal nefes alıp verin. Şimdi zihninizi boşaltın. Gereksiz hiçbir şey düşünmeyin. Bunu yapmaya çalışırken zihninize birçok düşünce gelecektir. Gerekli gereksiz birçok düşünce kafanızda belirecektir.
Hiçbirine odaklanmayın. Zihniniz boş bir kap misali, akıp gitsin bütün düşünceler. Bazı düşüncelere kendinizi kaptırdığınız an hemen o düşünceyi bir kenara bırakın ve meditasyona devam edin. Bu işlemi yeterli sürede gerçekleştirdiğiniz takdirde, değişik hisler ve renkler, uçma hissi gibi şeyler görebilir veya hissedebilirsiniz. Kesinlikle bu his ve görüntülere de aldanmayın. Bırakın bunlar da geçsin ve gitsinler. Şu anda yarı trans durumundasınız. İşte tüm bu engelleri aştığınız zaman zihniniz her şeyden arınmış bir durumda olur. Huzur ve farkındalığın tadını çıkarırsınız. Zaman bittiğinde ise derin bir nefes alın ve verin. Gözlerinizi kapalı konumdan çıkarın. Gevşemiş bedeniniz ile çeşitli hareketler yaparak bedeninizi harekete geçirin.
Nefes Konsantrasyonu: Zihni serbest bırakma yöntemine göre daha kolay bir yöntemdir. Bu nedenle daha sık kullanılır. Şimdi rahat bir şekilde ve dik bir konumda oturun ya da uzanın. Yavaşça nefes alıp verin. Bu duruma odaklanın. Bu süreci sayabilirsiniz. Örneğin; nefes alırken bir verirken iki gibi. Bunu 10’a kadar yaptınız ve başa döndünüz. Tekrar birden başladınız. Zihni boşaltana kadar bu şekilde derin nefes alış verişinize odaklanın. Belli bir süre sonra zihin sayarken, devreden çıkacak ve ruhsal dinginliğe ulaşacaksınız. Bu noktadan sonra artık nefesinizi saymanıza gerek yok. Ruhunuz huzura erişti. Artık hiçbir şeye odaklanmayın. Olayın akışına bırakın kendinizi. Zaman dolduktan sonra gözlerinizi açın ve bedeninizi harekete geçirin.

Mandala İle Meditasyon: Mandala meditasyonu, bir mandalaya odaklanarak yapılabileceği gibi mandala çizerek ya da boyayarak da yapılmaktadır. Mandala da her renk bazı anlamlar taşır. Örneğin; sarı; öğrenme, mutluluk ve bilgeliği, kırmızı; güç ve tutkuyu, mavi; iç huzur ve meditasyonu simgelemektedir. Burada yapılacak işlem bir nesneye odaklanmak ile eşittir. Örneğin; Yaşam çiçeği mandalasına odaklanılarak meditasyona başlanır. Derin nefes alın ve mandalaya odaklanın. Gözünüzü kasmayın, kısmayın, rahat olun. Önemli olan şey, mandala hakkında düşünmeyin. Sadece gözlemleyin. Gittikçe dalın mandalının içine. Böylece zihniniz arınacaktır. İşte o an meditasyona girdiğiniz andır.