0

Meditasyonun Faydaları

Bu makalede meditasyonun faydaları anlatılmıştır. Kişideki fizyoloji, ruhsal faydalar nelerdir? Çeşitli örnekler ile yazı zenginleştirilmiştir.

Meditasyon kişiyi her yönden rahatlatan ve huzura kavuşturan bir etkiye sahiptir. Temel amacı insanı dinginleştirmek ve gürültülerden uzaklaştırmak olan meditasyonun aslında insan hayatında birçok faydalı etkiye sahip olduğu göze çarpmaktadır.

Meditasyonun faydaları
Meditasyonun faydaları

 

Biz bu faydaları birçok alt başlık şeklinde sıralandırabiliriz.

Örneğin;

  • meditasyonun zihinsel faydaları,
  • ruhsal faydaları,
  • fiziksel faydalar.

gibi başlıklar halinde gruplandırabiliriz. Hatta meditasyonun, tıp biliminin çaresiz kaldığı durumlarda bile kişiye olumlu katkılarının olabileceği savunulmuştur. Meditasyonun bazı faydalarına bakacak olursak; bir kere meditasyon yapan bireyin olumlu düşünme potansiyelinde artış olur. Peki olumlu düşünme potansiyeli nedir? Bu durumu şöyle açıklayabiliriz. İnsanoğlu yapısı itibariyle karamsarlığa çabuk kapılabilir.

Çabuk pes edebilir. Hemen sinirlenebilir. O an olumlu düşünemeyebilir. Kendine ya da başkasına zarar verebilir. Fakat meditasyon yapan kişi, bu durumu kontrol altına alabilir. Karamsarlığa kolay kolay kapılmaz. Pes etmez. Sinirlendiği zamanlarda olumlu düşünerek kendini sakinleştirir.

Ruhsal olarak kendini iyi hisseder. Ruhsal olarak kendini iyi hisseden kişiler hayatta daha mutlu olurlar. Buradan da anladığımız şey aslında meditasyon insanı dolaylı yollardan mutlu olmasını sağlar. Peki meditasyonun başka nasıl faydaları vardır?

Meditasyonun Fizyolojik Faydaları

Bir kere meditasyon yapan kişi nefes tekniklerini bilen kişidir. Nefes tekniklerini iyi bile kimsenin oksijen tüketimi azalır. Kan akışını hızlandırır. Meditasyon sabrı arttıracağı için, egzersizlere olan sabır da artacaktır. İnsanlarda sinirlendiği zamanlar oluşan kas gerginliğini azaltır. Nefes alma teknikler ile ciğerlere daha rahat ve temiz hava dolar.

kişiyi rahatlatacağı ve gerginlikten uzaklaştıracağı için dolaylı yoldan yaşlanmayı da geciktirmektedir. Olumlu düşüncelere sahip olunduğundan, hastalık durumlarında ya da geçirilmiş ameliyat yaralarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Meditasyon çakraları açama kişilerde fiziksel rahatsızlık meydana gelme olasılığını düşürür. En önemli faydalarından bir tanesi de sinir sistemini kontrol edebilme gücünü ortaya çıkarmasıdır. Bireylerde oluşabilecek öfke durumlarında, kişi kendini kontrol edebilir.

Örneğin; trafiğin akmadığı, havanın aşırı sıcak olduğu bir ortamda sinirler gerilir. Meditasyon yapan birey bu tarz durumlarda olaylara daha pozitif yaklaşır. Kendini sakinleştirir ve oluşabilecek kötü durumlara ihtimal şansı vermez.

Meditasyonun Ruhsal veya Düşünsel Faydaları

Meditasyon yapan kişi olumsuz olan bütün duygulardan kurtulur. Öfke kontrolüne sahiptir. Ortada bir sorun olduğu zaman hemen karşı tarafı suçlamaz. Karşı tarafı da düşünerek konuya iki açıdan yaklaşır. Ve bu durumda konuların daha olumlu şekilde sonuçlanmasına sebep olur. Ayrıca meditasyon kişinin ruhsal ve bedensel bütünlüğünü tamamlamasına yardımcı olur.

Meditasyon kişide bir özgüven duygusu oluşturur. İnsanlar ile ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur. Meditasyon ruhsal bir rahatlama metodu olduğu için kişide mutluluk duygusunu arttırır. Ruhsal anlamda mutlu olan bireyler bu durumun karşılığını fiziksel olarak da görmektedirler. Meditasyon ruhu doyurduğu için uykusuzluk halini de giderir. Kişiyi olumsuz ve yıkıcı düşüncelerden kurtararak daima pozitif düşüncelere sevk eder.

Meditasyon yapan bireyin yaşama sevinci daima vardır. Hayata küsmez. Kendisini olduğu gibi kabullenir ve sahip olduğu haline her zaman şükreder. Kişideki merhamet, affetme gibi güzel duyguların seviyesini arttırır. Meditasyon kişilere farklı bakış açıları kazandıracağı için yaratıcılığı arttırmaktadır. Zihindeki boş düşünceleri kaybettirme özelliği sayesinde hafızayı güçlendirir ve öğrenme becerisini güçlendirir.

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir