0

Yoga ve Çeşitleri Nelerdir

Yoga Çeşitleri
Yoga Çeşitleri

Yoga yaşamın daha mutlu, huzurlu, sakin ve sağlıklı geçirilmesine olanak sağlamaktadır. Yoga yapmaya başlamadan önce Yoga Çeşitleri , tekniklerin bilinmesi gerekir.

Hindistan bölgesinden yaklaşık olarak 50.000 yıl öncesi ortaya çıkmış olan ruhu, bedeni ve zihni dinlendirme yöntemine denir. Yoganın amacı; kişilerin ruh ve vücut dengesini yakalamasını sağlayarak aydınlanmasına yol açmaktır.

 

Yoga çeşitleri, unutkanlığın önüne geçer, konsantrasyonu güçlendirme açısından birebirdir, stresi azaltır ve insanların arınmasına olanak sağlar. Kasların esnemesi açısından birebir olan yoga ile dinç, bilinci açık ve sağlıklı bir şekilde yaşamak mümkündür. Yoganın farklı çeşitleri bulunur. Kendiniz için hangi yoga çeşidinin uygun olduğunu bilmeniz önemlidir. Yoga çeşitleri arasında;

Hatha; yoga çeşitleri arasında en bilinen türdür. Yeni başlayan kişiler için oldukça uygundur. Eklemlere yüklenilmeyen bu türde egzersizler de umduğunuzda daha yavaş şekilde yapılır. Nefes alma ile alakalı olan teknikler, duruşlar, fiziksel şekilde yapılan hareketler bu türün içinde yer alır.

Hatha hareketleri Yoga Çeşitleri
Hatha hareketleri Yoga Çeşitleri

Bikram; yoga çeşitleri arasında popülerliği her geçen gün artan bir türdür. 40 derece olan bir sıcaklıkta yapılır. 26 tane duruşun bulunur, kasların gevşemesi ve kan dolaşımın hızlanması sağlanır. Bu türün amacı vücut içinde yer alan kirlerin ter ile dışarı atılmasıdır. Bu türü kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerin yapmaması gerekmektedir.

Bikram hareketleri
Bikram hareketleri

Asthanga; kilo verme konusunda yardımcı olan yoga türü en zor egzersizlerin yapılmasından oluşur.

Asthanga hareketleri
Asthanga hareketleri

Kundali; nefes tekniklerinin ve meditasyonun yer aldığı bu yoga türünün öğretmen eşliğinde yapılması oldukça uygundur. Ruhun dinlendirilmesi amacı ile yapıldığından dolayı dikkat gerektirir.

Kundali yoga hareketleri
Kundali yoga hareketleri

Sivananda; 12 tane yoga duruşundan oluşan tür meditasyon ile beraber yürütülmelidir. Sağlıklı beslenmeye geçme ve olumlu düşünme amaçlık yapılır.

Sivananda hareketleri
Sivananda hareketleri

İntegral; zihnin güçlendirilmesi amacı ile yapılan yoga türünde duygularda kontrol altına alınır.

İntegral yoga hareketleri

Japa; yüksek sesler ile tekrarlanan kelimelerden oluşan yoga türünde konsantrasyon oluşturularak zihinsel ve bedensel açıdan sakinliğe ulaşılmaktadır.

Gevşeme Teknikleri

Stresin azalması, insan bedeninin rahatlığa ulaşması, nefesin yavaşlatılması amacı ile her yoga tekniğinin içinde yer almaktadır. Gevşeme tekniği ani gevşeme tekniği, derin gevşeme tekniği ve hızlı gevşeme tekniği olarak 3 şekilde uygulanmaktadır.

Ani gevşeme tekniği; tüm bedenin en aşağıdan en yukarıya kadar yavaş yavaş gevşemesi ile oluşur. Bu teknikte küçük kas grupları gevşetilmektedir.

Derin gevşeme tekniği; yoga çeşitleri içinde bulunan bu tekniğin dersi boyunca yorulan ve ağırlaşan kasların gevşetilmesinden meydana gelir. Bu teknik ile insan bedeni dinlenmekte ve yoga sonrasında yorgunluk hissedilmemektedir. Bu teknik tek başına kullanılabilmektedir.

Hızlı gevşeme tekniği; nefes alıp verme tekniklerinin toplamıdır. Bedenin gevşetilmesi ile nefes üstüne konsantre olunur. Bu teknik şifa amacı ile kullanılmaktadır.

Yoganın Amacı ve Faydaları

  • Yoganın bilenen en büyük amacı huzura ve sadeliğe ulaşmaktır.
  • Yoga insan vücudunun canlanmasını sağlamaktadır.
  • İyimserlikleri ve umutları arttırmaktadır.
  • Manevi açıdan, maddi açıdan ve sağlık açısından zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olur.
  • Tahammülüm artmasına, enerjinin artmasına, gücün artmasına yardımcı olur.
  • Vücudun esnekliğinin en üst düzeye çıkmasına olanak sağlar.
  • Metabolizmanın, sindirim sisteminin, kalp ve damarların en doğru şekilde çalışmasına olanak sağlar.
  • Düzenli bir şekilde odaklanmaya yardımcı olur.
  • Sağlıklı şekilde beslenmeye yardımcı olurken yüksek standartlarda bir sağlığa kavuşmaya olanak sağlar.
  • Tüm kasların gevşemesi ile sinir sisteminde oluşan rahatsızlıklar kolay şekilde yenilir ve iç huzura kavuşulur.
  • Zihinsel açıdan berraklığı arttırır.
  • Ruhsal ve zihinsel açıdan yaşama fayda sağlar
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir