İçindekiler
Yoga Nedir, Neden Yapılır
Yoga Nedir sorusuna gelirsek, hareketlerinin anlamı ve yararlarının yanı sıra her hareketin tek tek açıklamasını bilmenizde fayda olacaktır. Zihin ve bedeni bir arada geliştirmenin yolu
Kişinin beden sağlığı kadar ruh sağlığı da önemli bir boyut taşımaktadır. Yıllar öncesine dayanan yoganın da asıl hedefi böyle bilinmektedir. Evde tek


başınayken zihninizi dinlendirmek ve diğer taraftan da yoga hareketlerini yapmak size farkında olmadan ve anlayamadığınız bir şekilde huzur katacaktır. Gerek hamilelik zamanlarında gerekse stresli hatta kendinizi depresyonda hissettiğiniz zamanlarda yoga yaparak bu durumun içerisinde çıkabilmeniz mümkündür.
Birçok yoga hareketi bulunmasına karşın bunlardan bazıları oldukça işlevseldir. Tüm hareketleri bir güne sığdırmanıza gerek olmadığından dolayı kendinize günlük bir limit belirleyip hareketler arasından en işlevselleri
seçerek yoga yapabilirsiniz.
Günde ne kadar yoga yapılmalıdır?
Kişiden kişiye ve boş zamanınıza göre değişmekle birlikte günde 20 dakikalık yoga yapılması tavsiye edilmektedir. Birçok hareket kısa süreli ve dinlendirici olduğundan dolayı 20 dakika size çok daha uzun bir süre gibi gelecek ve sanki günlerdir zihninizin o dolu ve karmaşık dünyasından uzaklaşıp dinlenmiş gibi hissedeceksiniz.
Yogaya başlamadan önce neler yapılmalıdır
Yoga hareketleri için kesinlikle en önemli ayrıntı ortamın ambiyansını iyi ayarlamak üzerine kuruludur. Sizden başkasının olmaması eğer varsa da sizinle birlikte size karışmadan yoga hareketleri yapmasında bir sakınca yoktur. Bu doğrultuda yoga nasıl yapılır konusunda bilgili olması da gerekmektedir. Ortamın sessiz olması ve kendinizi nasıl iyi hissedebileceğinize bağlı olarak bir mum yakılması da tavsiye edilir. Peki yoga nerede yapılır? Zemin nasıl olmalıdır? Sert bir zeminde ve mümkünse ahşap olması da meditasyon sürecini en uç noktaya taşıyacak önemli bir ayrıntıdır. Bunun dışında yoga hareketleri yapmaya başlamadan önce herhangi bir sakatlığa ve ağrıya maruz kalmamak hafif ısınma egzersizleri de yapmanızda fayda vardır.
Şimdi ise hem bedeninizi hem de ruhunuzu sakinleştirecek yoga hareketlerini resimli bir şekilde aşağıda inceleyebilirsiniz.
1. Hareket, Çocuk duruşuna çok benzediğinden dolayı bu isimle anılmaktadır.
Farkında olmadan ve bunun bir yoga hareketi olduğunu bilmeden önce dahi arada rahatlamak için bu tarz bir duruş yapıldığını biliyor olabilirsiniz. Her ne kadar vücud egzersizi gibi görünse ve sinir sistemine oldukça iyi gelse de sakinleyip zihni boşaltıp ortamdan uzaklaşmak adına oldukça yararlı bir harekettir.


2. Hareket ise genellikle uykusuzluk ve gün içerisinde yorgunluk çeken kişilerin çok işine yarayacak olan ”köprü duruşu” hareketidir.
Ekstra birşeye ihtiyacınız olmadan evde rahatlıkla yapabileceğiniz bu hareket de diğer hareketler gibi yine zihninizi dinlendirmenize ama ağırlıklı olarak bel ve bacaklarınızı rahatlatmaya yarar. Uyku esnasında kasılmanızı engelleyen ve kendini ilk olarak bırakan sinir sistemine yüklendiğinden dolayı tüm yorgunluğunuzu alıp yatağa girdiğiniz anda gevşek kaslarla uyuma alışkanlığı kazanmanızı sağlar.


3. Hareket, Öne Eğilme hareketidir.
Oldukça esneklik isteyen bir hareket olduğundan dolayı öncelikli olarak bacaklarınızı ve belinizi esnetmeniz gerekmektedir. Çünkü bu hareketin tam faydalı olabilmesi için son noktaya kadar eğilmeniz gerekecektir. Son noktaya eğilip bu şekilde beklediğinizde bacaklarınızda kan dolaşımını son zerresine kadar hissedip tüm yorgunluğunuzun nasıl aktığını göreceksiniz. Bu hareketin altın özelliği de depresyon ve strese karşı sizi dirençte tutmasıdır. Vücudunuz tamamen sizin gücünüz ile bu hale gelmekte ve bu da size fazladan özgüven hissi vererek depresyona yenik düşmemenizi ateşlemektedir.


4. Hareket, oldukça şık bir görüntüye de sahip olan Kartal Duruşudur.
Bu harekette uzun süre kalabilme becerisine sahip olduğunuz anda konsantrasyonunuz da artık eskisinden daha iyi bir hal almış demektir. Bu hareketi genellikle meditasyonunuzun en etkili ve artık kendinizi kaptırdığınız anında yapmanız tavsiye edilir. Çünkü oldukça konsantre isteyen bir harekettir. Bu duruş ile birlikte özellikle sırt ve bacak bölgelerinizdeki rahatlamayı hissedeceksiniz.


5. Hareket ise aralarında en kolay ancak hiç şüphesiz tamamen zihne yönelik olan en etkili harekettir.
Hareketsiz duruş. Farklı bir durum olmadıkça meditasyonun en sonuna bırakılması gereken harekettir. Tüm yorgunluğunuz ve yükselen kan basıncınızın artık azalmasına ve sizi rahatlatmaya yönelik son vuruş diyebiliriz. Zamanınıza bağlı olarak son birkaç dakikayı bu pozisyonda hiçbir şey düşünmeden geçirmeniz gerekmetkedir. Tekrar kendinize geldiğinizde çok farklı bir dünyadan tekrar kendi dünyanıza döndüğünüzün farkına varacağınızdan emin olabilirsiniz.


6. Hareket, Üçgen Duruş olarak geçmektedir.
Yoga nasıl yapılır resimli anlatımında en fazla dikkat çeken ve zor görünen hareketlerden birisi olarak dikkatinizi çekebilir. Her ne kadar zihni dinlendirmeye yönelik bir meditasyon şekli olarak yoga ön plana çıksa da bazı hareketler bedeninizde de oldukça olumlu değişimlere yer açabilmektedir. Üçgen Duruş da bu doğrultuda karın kaslarınıza oldukça faydalıdır. Bunun dışında kolunuzu ve bacaklarınızı da gerdirdiğiniz için vücudun kaslara kan pompalaması daha kolay olacak ve bu doğrultuda kan dolaşımınızdan kaynaklı bir rahatlık hissedeceksiniz. Ayrıca bu hareketleri yaparken doğru nefes egzersizleri de uygulamanız gerekmektedir.


7. Hareket ise artık sırtındaki ağrılardan dolayı oldukça şikayetçi olan ve yürüme bozuklukları, kamburluk çekenler için oldukça faydalıdır.
İsmi, Yatay Duruştur. Bu pozisyonda omuz ve boyun kaslarınıza hükmedebildiğinizden dolayı yürürken daha dik bir pozisyona kendinizi alıştırmış olacaksınız. Özellikle sırt ağrısı çekenler de bu şekilde sırt kaslarını esneterek oradaki kan damarlarında daha yoğun bir dolaşım sağlar ve bu hareketle üzerindeki ağırlığı atmış olur.


8. Hareket, Tepe Aşağı Duruştur.
Bu duruş pozisyonu da oldukça konsantre istemektedir. Bu pozisyona geldiğiniz andan itibaren duruşunuza odaklanmalı ve vücudunuzu kıpırdatmamanın yanı sıra zihninizde de farklı düşüncelere yer vermemeniz gerekmektedir. Bu hareketleri yaparken aklınızda yorgunluk ya da vücudunuzun sizi kötü hissettirdiği düşüncesini aklınızdan çıkarmanız ve sınırları zorlamanız gerekmektedir. birçok yoga ustası bu sayede aklınızın alamayacağı kadar sürelerde çok değişik pozisyonlarda kalabilmektedir. Bu da tamamı ile konsantre işi olması bakımından kendinizi bu şekilde geliştirerek zihninize ve vücudunuza hükmekte zevkini yaşayabilirsiniz.


Peki Yoga Oturuşu Nasıl Yapılır?
Yoga meditasyon nasıl yapılır düşüncesine girdiğiniz andan itibaren hiç kuşkusuz ilk merak ettiğiniz yoga oturuşunun nasıl yapıldığı ve ne işe yaradığı üzerinedir. Bu hareket, üstün zihin sağlığı ve huzur gibi yararlar içermektedir. Meditasyon anının zirve noktası olmak ile birlikte hareketi adım adım eksiksiz uygulamanız gerekmektedir. Aksi takdirde tam anlamı ile kendinizi rahat hissedemeyecek ve bu doğrultuda konsantre olamayacaksınız.


Adım adım anlatmak gerekirse,
- Düz bir zemin üzerine bildiğimiz bağdaş pozisyonu şeklinde oturuyoruz. Sağ bacağımızın sol bacağımızın üstüne gelmesine dikkat ediyoruz. Ardından baş ve işaret parmaklarımızı birleştirerek avuçlar yukarıya bakacak şekilde dizimizin üzerine yerleştiriyoruz.
- Vücudumuzun esnekliği imkan verdikçe dizlerimizi zemine yaklaştırmaya çalışıyoruz. Omurların dik olması önemlidir. Doğrultuyor ve dik oturmaya çalışıyoruz. Öte yandan omuzlarımızı bir tık düşürerek geri atıyor göğsümüzü hafif öne çıkarıyoruz.
- Yüzümüz, çenemiz ve kollarımız tamamen gevşek hale gelene kadar bekliyoruz. Bu kaslarımızı adeta bizim değillermiş gibi kontrol etmeye çalışmıyor rahat bırakıyoruz.
- Artık derin derin nefes alabiliriz.
- Bir müddet bu pozisyonda bekledikten sonra bacaklarımızın yerini değiştirip sol bacağı sağ bacağın üzerine alabiliriz.
İlk defa yapacak olup da kalçasının üzerinde denge sağlayamayan kişiler bir battaniye ya da yastık yardımı ile alta destek koyabilirler. Bu hareket ile zihninizi dinlendirmenin yanı sıra sırtınızı güçlendirebilir, diz ve ayak bileklerini de esnetebilirsiniz.